Geplaatst op Geef een reactie

Integratieve en alternatieve behandelingen voor seborroisch eczeem

Essentiële oliën, aloë vera, supplementen, dieet en andere oplossingen kunnen nuttig zijn voor patiënten die alternatieve of integratieve behandelingen voor seborroïsche dermatitis wensen.

‘seborrhea’, een dermatologische term voor een teveel aan talg, een woord dat vaak synoniem wordt gebruikt met seborroisch eczeem, maar in feite niet helemaal de omvang van de pathofysiologie van deze laatste weergeeft.

Hoewel er veel conventionele therapieën beschikbaar zijn (-azole-antischimmelmiddelen, crèmes met steroïden met een lage potentie, niet-steroïde anti-inflammatoire middelen voor gebruik op de huid), zijn veel mensen op zoek naar een oorzaak. . Anderen hopen op meer natuurlijke behandelingsopties, met minder risico op bijwerkingen op de lange termijn, vandaar de groeiende belangstelling voor integratieve oplossingen.

Een zoektocht op het internet leverde de volgende mogelijkheden op, het is wel raadzaam om zelf even op zoek te gaan naar de veiligheid van een en ander:

Essentiële oliën

Tea tree en borage zijn twee essentiële oliën die zowel historisch gebruik als studiegegevens hebben rond seborroisch eczeem. Satchell en collega’s brachten de antimicrobiële werking van tea tree olie in verband met het terpinen-4-ol-molecuul, en toonden verder in een gerandomiseerde gecontroleerde studie aan dat dagelijks gebruik van een shampoo van 5% een verbetering van 41% van de symptomen opleverde, in plaats van 11% bij de placebo groep. Borage zaadolie bevat veel gamma-linoleenzuur (GLA), waarvan wordt beweerd dat het ontstekingsremmende voordelen heeft. De gegevens zijn hierover echter gemengd; een studie van seborroisch eczeem bij kinderen toonde 100% resolutie aan binnen twee weken na het aanbrengen op de huid maar een vervolgstudie door dezelfde groep toonde geen klinisch voordeel aan.

Aloë vera

Aloë, die stekelige vetplant  is een ongelooflijk complexe plant. Aloë vera-extract verschilt in chemische samenstelling op basis van bodem- en omgevingsklimaat en bevat tal van actieve stoffen: salicylzuur, zink, kalium, calcium, magnesium en cholesterol, om er maar een paar te noemen. Het heeft schimmelwerende en wond genezende eigenschappen, met volksmedicijnen, variërend van brandwonden tot bevriezing. In beperkte onderzoeken voor seborroisch eczeem is aangetoond dat het helpt bij de daarmee gepaard gaande vettigheid van de hoofdhuid en haaruitval.

Supplementen

Biotine wordt vaak aanbevolen voor patiënten met haaruitval of kwetsbare nagels, met gemengde gegevens om het gebruik ervan te ondersteunen, maar met anekdotische voordelen bij hogere doses. In dezelfde geest kan dit metabole co-enzym zijn plaats hebben in het therapeutische instrumentarium.  In verschillende onderzoeken bij zuigelingen in de jaren zeventig leverde intraveneuze toediening van biotine klinisch voordeel op bij seborroisch eczeem, hoewel ze weliswaar geen controle groep hadden. In de eerste paar maanden van het leven was verbetering van de symptomen te zien ogenschijnlijk als gevolg van een toename van de synthese van vetzuren met lange ketens. Maar de tijden zijn aan het veranderen, en het zou vandaag moeilijk zijn om een kinderarts te vinden die  lever en eieren voorschrijven, laat staan ​​ouders die geïnteresseerd zijn in IV-infusies  voor hun kind, om deze gegevens te bevestigen.

Homeopathie

Het 200 jaar oude alternatieve medische systeem van Samuel Hahnemann is gebaseerd op de principes van “gelijkaardige geneeswijzen ” – het idee dat een ziekte kan worden genezen door een stof die vergelijkbare symptomen veroorzaakt bij gezonde mensen, en op de “wet van de minimumdosis” -het idee dat hoe lager de dosis van het medicijn, hoe groter de effectiviteit ervan. Hoewel dit een zeer besproken en controversieel systeem blijft, met inconsistente resultaten en beperkte wetenschappelijke gegevens om het gebruik ervan te ondersteunen, nemen veel patiënten elementen van homeopathie op in hun medische zorg. Smith en collega’s voerden een gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde, dubbelblinde studie uit met een homeopathisch mengsel van oraal kaliumbromide, natriumbromide, nikkelsulfaat en natriumchloride voor de behandeling van seborroisch eczeem. De studiegroep behaalde een significante verbetering ten opzichte van de placebogroep met p <0,02,8. Dergelijke gegevens zijn echter moeilijk te reproduceren en te standaardiseren.

Eetpatroon

Het volgen van een “gistvrij dieet” is de nieuwe trend, en hoewel er geen sterk bewijs is om deze aanpak te ondersteunen voor seborroisch eczeem(denk: Malassezia is een externe ziekteverwekker, en Candida-eliminatiediëten richten zich helemaal op een ander organisme), hebben veel patiënten anekdotisch het gevoel dat hun toestand verslechtert bij zware inname van geraffineerde suikers en eenvoudige koolhydraten.

Azijn

Ten slotte is azijn in sommige kringen een interessant wondermiddel geworden, waarbij sommigen dagelijks een drankje drinken en anderen het houden bij plaatselijk gebruik. Toen een amerikaanse patientenvereniging een Facebook-enquête hield over de meest populaire huismiddeltjes voor seborroisch eczeem, speelde appelciderazijn een prominente rol; zo ook zuiveringszout….\ En hoewel schijnbaar onschadelijk,  azijn op de huid is nogal bijtend, met het risico van irritatie zo niet brandwonden, dus het is belangrijk om te verdunnen. Bijwerkingen moeten altijd voorkomen worden.

Het gemakkelijkste is natuurlijk om gewoon onze shampoo te proberen. Volstrekt veilig en geen gedoe. De shampoo kan dagelijks gebruikt worden zonder bijwerkingen. Geen medisch luchtje maar gewoon lekker. Ook nog sulfaat vrij.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *