Geplaatst op Geef een reactie

Wat je moet weten over zonnebrandcreme

Er is geen twijfel over: -UV-bescherming is absoluut noodzakelijk. UV-stralen zijn verantwoordelijk voor huidveroudering en zijn de belangrijkste oorzaak van huidkanker.  Er is veel verkeerde informatie in omloop over de verschillende  ingrediënten in zonnebrandcrème, over minerale vs. chemische zonnecrème- en wat een adequate bescherming vormt.  Is het mogelijk dat sommige chemicaliën die gebruikt worden om de huid te beschermen tegen beschadiging zelfs kunnen bijdragen aan andere huid problemen? Er zijn geluiden dat bepaalde chemische additieven in  zon verzorgingsproducten eigenlijk de ontwikkeling van kwaadaardige cellen bevorderen. Een zonnebrandcrème die ongezonde hoeveelheden  en combinaties van chemicaliën bevat, kan fundamenteel zijn functie van het beschermen van de huid niet goed uitvoeren. Wat zijn deze synthetische ingrediënten en waarom worden ze gebruikt? Wat zijn de alternatieven.

De zon en de huid

zon is niet alleen belangrijk voor de huid , maar ook voor het algemene welzijn van een persoon. Blootstelling aan zonlicht heeft een stimulerend effect en is goed voor de psyche. Zonlicht is ook een bron van vitamine D – D3 om precies te zijn. Vitamine D3 wordt geproduceerd in de huid na blootstelling aan UVB -stralen en beschermt het lichaam tegen microbiële indringers. Het regelt de concentratie van calcium en fosfaat in de bloedbaan gezond botweefsel te bevorderen . Het helpt ook bij de absorptie van andere vitaminen. Tien minuten in de zon elke dag is dus gewoon nuttig. Maar zon heeft ook een keerzijde, het veroorzaakt huidveroudering, zoals rimpels, bruine vlekken en een slappe huid om maar een paar te noemen. Bescherm dus je gezicht tegen de zon met fysieke ingrediënten zoals  zoals zink en titanium dioxide .

Chemicaliën  en zonnecrème

Tegenwoordig bevat  de overgrote meerderheid van SPF formules  een waslijst aan chemische stoffen. Enkele van de meest voorkomende chemische ingrediënten zijn Octinoxate, oxybenzone (een vorm van benzofenon) en avobenzone. Naast de toegenomen kans op kanker zijn deze  stoffen ook gekoppeld aan een disbalans in hormonen omdat ze oestrogeen achtige eigenschappen hebben .

Octinoxate ( of octylmethoxycinnamaat) -een oestrogene chemische stof die is gekoppeld aan hormonale onbalans

• Oxybenzone (een derivaat van benzofenon) In Europa moeten producten met 0,5% of meer van deze chemische stof een waarschuwings label hebben “Bevat oxybenzone.”

• Avobenzone- is een “vrije radicaal-generator” die UV-straling absorbeert en omzet in chemische energie, die doorgaans wordt vrijgegeven als vrije radicalen.

Fysische vs. chemische filters

Zonnebrandmiddelen zijn in grote lijnen ingedeeld in twee groepen:

chemische- en fysieke-blokkers. Chemisch absorberen UV-stralen, terwijl fysieke blokkers  UV reflecteren.  Er is al lange tijd veel discussie over chemische versus fysieke blokkers.  chemische-gebaseerde formules zijn meestal goedkoper en gemakkelijker te produceren, dat kan de reden zijn waarom  op grote schaal beschikbaar zijn voor de consument. Veel chemische filters bieden minder adequate UV bescherming op zichzelf en moeten daarom worden gecombineerd met andere chemicaliën. Wat nog belangrijker is, onderzoek heeft aangetoond dat veel van deze bestanddelen niet tegen UVA-stralen beschermen, terwijl UVa stralen veel dieper in de huid doordringen.

UVa kan  collageen  en elastine afbreken. SPF heeft  betrekking op UVB-bescherming.  Fysieke blokkers bleken effectiever te beschermen tegen zowel UVA en UVB. Titanium dioxide en zinkoxide zijn de twee meest gebruikte blockers. Deze natuurlijke bestanddelen beschermen tegen het volle UV-spectrum; Een van de grote problemen met natuurlijk voorkomende blockers is het kalkachtige cosmetisch uiterlijk en textuur . Zinkoxide is een anorganische verbinding en een essentieel mineraal voor het lichaam. Het speelt een belangrijke rol in celproductie, een gezonde huid en haar, versterkt het immuunsysteem en beschermt ook breed-spectrum, Zinkoxide wordt niet geabsorbeerd door de huid; in plaats daarvan zit het op het oppervlak van de huid, Het blokkeert  zowel UVA en UVB.  Titaandioxide wordt afgeleid uit titanium en heeft een sterk reflecterende krijtachtige eigenschap. Het is niet irriterend, non-allergeen en noncomedogeen, wat betekent dat het geen acne veroorzaakt . De fysieke blocker wordt vaak gebruikt in zonnecrèmes omdat het zowel UVA- als UVB-bescherming geeft.

Wat is de beste zonnebrandcreme

De beste  zonnebrandcreme  is één die gebruikt wordt : dit geldt vooral voor mannen. Hoewel ik zelf voor fysieke filters ben omdat ze minder risico met zich meedragen op irritatie , kan ik me voorstellen dat een krijtachtig wit uiterlijk ook niet gewenst is. Een fysieke creme voelt nou eenmaal een beetje anders.

De zonnebrandcreme die hier verkrijgbaar is, laat geen witte vlekken achter, mits het in beetjes wordt aangebracht. Beetje minerale make up er over heen en klaar. Als je een chemische zonnebrand creme verkiest, prima, maar gebruik die wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *