Geplaatst op 11 reacties

Piroctone Olamine, octopirox

Piroctone olamine

is een stof die effectief is tegen roos en gisten die symptomen geven bij seborroisch eczeem .  Piroctone olamine wordt soms op een etiket weergegeven als octopirox, dat is een merknaam.

De hoofdhuid verdedigt zich tegen micro-organismen en schimmel infecties. Dit verdedigingsmechanisme beschermt de hoofdhuid tegen allerlei invloeden waar het aan blootgesteld wordt. Soms is het afweersysteem  verzwakt en ontwikkeld zich een gist  infectie  genaamd Pityrosporum Ovale. Tegenwoordig is deze meer bekend onder de naam Malassezia. Deze schimmel infectie veroorzaakt behoorlijke cel vermenigvuldiging. De huid is niet langer in staat is om zichzelf te verdedigen, de schilfers ontstaan snel en beginnen te verzamelen op de hoofdhuid. Vermengd met talg veroorzaakt dit roos. Mensen met roos ervaren vaak een jeukende hoofdhuid. Het probleem lost zichzelf vaak niet op en moet blijvend behandeld worden.

Behalve dat piroctone olamine bestaande roos kan bestrijden, kan het ook de vorming van nieuwe roos voorkomen.

Piroctone olamine versus Zinc pyrithione

Zinc pyrithione is het meest gebruikte anti roos middel in commerciele shampoos. Echter, piroctone olamine is effectiever. Na 6 weken gaf  Zinc pyrithione een vermindering in roos van 68,6 % t.o.v. 81,7% voor octopirox.

Uit onderzoeken blijkt dat piroctone olamine niet toxisch is.

 Bij mij werken shampoos met piroctone olamine het beste, maar ze zijn lastig te vinden. Daarom heb ik een shampoo laten ontwikkelen die SLS/SLES vrij is, hypoallergeen parfum bevat en met piroctone olamine.

11 gedachten over “Piroctone Olamine, octopirox

 1. Hoeveel % Piroctone Olamine zit er in de shampoo?
  Bvd voor de reactie

 2. […] Piroctone olamine is veilig en effectiever vergeleken met zinkpyrithione. […]

 3. Helpt dit ook tegen een vette hoofdhuid?
  Groetjes!

  1. Niet speciaal nee. Het is echt voor seb. eczeem en roos.

 4. Ik heb de shampoo gekocht -al een paar weken terug- en ik vind m heerlijk, de hardnekkige problemen (roos, jeuk, plekken) die er jaren lang waren en die met andere shampoos niet weg te krijgen waren zijn verdwenen. Superblij mee, dank je wel!

  1. dank je wel voor je reactie!

 5. Is deze shampoo al weer in voorraad?

  1. nee nog niet. Ergens in de komende weken…..sorry.

   1. Het blijkt nu dat de transporteur de zending kwijt is.
    Er wordt gezocht, maar hoe lang het nog duurt is onduidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *