Geplaatst op Geef een reactie

Natriumlaurylsulfaat (SLS), natriumlaurethsulfaat (SLES) Gevaarlijk?

Natriumlaurylsulfaat (SLS), natriumlaurethsulfaat (SLES), en ammonium Lauryl sulfaat

Er is veel onduidelijk over SLS en SLES. Zijn er risico’s en wat doen deze stoffen eigenlijk?

Onderstaande is wat ik er over heb kunnen vinden.

Natriumlaurylsulfaat is een oppervlakte actieve stof, zeep en emulgator die in tal van cosmetische producten zit, maar ook in industriële reinigingsmiddelen. Het is aanwezig in bijna alle shampoos, hoofdhuid behandelingen, haarkleur en bleekmiddelen, tandpasta, body wash en reinigingsmiddelen enzovoort. Hoewel SLS afkomstig is uit  kokosnoten , is  de chemische stof alles behalve natuurlijk. Het werkelijke probleem met SLES / SLS is dat het fabricageproces (ethoxylering) resulteert in SLES / SLS verontreinigd wordt met 1,4- dioxan, een kankerverwekkende bijproduct.
SLS is het natriumzout van lauryl sulfaat, en is door het EWG Cosmetics database als “denatureringsmiddel, oppervlakte actieve reinigingsmiddel, emulgator en schuimmiddel,“ beoordeeld als ”gematigd risico.” Vergelijkbaar met natriumlaurylsulfaat (SLS) is natriumlaurethsulfaat (afkorting van natriumlaurylethersulfaat of SLES), een wasmiddel met hogere schuimbaarheid. SLES wordt beschouwd als ets minder irriterend dan SLS. Ammoniumlaurylsulfaat (ALS) laat reinigingsmiddelen schuimen. ALS is vergelijkbaar met SLS, met gelijke risico. SLS gaat onder andere namen, waaronder:

Sodium dodecyl sulfate, Sulfuric acid, monododecyl ester, sodium salt, Sodium salt sulfuric acid, Monododecyl ester sodium salt sulfuric acid.

Volgens Skin Deep de Environmental Working Group: Cosmetic Safety Reviews, hebben onderzoeken naar SLS hebben aangetoond dat er een relatie is met
• Irritatie van de huid en ogen
• Orgaan toxiciteit
• Ontwikkelings- / reproductieve toxiciteit
• Neurotoxiciteit, hormoonontregeling, ecotoxicologie, en biochemische of cellulaire veranderingen
• Mogelijke mutaties en kanker

Aangezien de meeste van de onderzoeken worden uitgevoerd op SLS zelf- en niet op producten die het bevatten zegt EWG

“De werkelijke gezondheidsrisico’s zullen variëren op basis van de mate van blootstelling aan het ingrediënt en individuele gevoeligheid.”

Veel van de studies op proefdieren in combinatie met  SLS zijn recht door zee. Ze hebben de SLS rechtstreeks op de ogen van de dieren gedaan, of ze voeren het aan ze op in pure vorm. (zielig he) En dan denk ik dat hetzelfde effect bereikt zou kunnen worden wanneer je oregano olie in de ogen zou gieten. Irriteert ook.

Hiermee wordt het daadwerkelijk cosmetica gebruik natuurlijk niet weergegeven. Het is natuurlijk wel zo dat het goed mogelijk is  geleidelijke, cumulatieve effecten van langdurige, herhaalde blootstelling een zorg kunnen zijn.  En er is een ernstig gebrek aan lange termijn studies op ALLE  chemicaliën in deze producten -zodat we niet echt weten wat de gevolgen na lange tijd zijn.   het is het gecombineerde effect van duizenden  kleine chemische blootstellingen, dag in dag uit, dat is van belang is.

Het bewijs interpreteren is nog ingewikkelder wanneer onderzoeksresultaten worden overdreven en verkeerd geciteerd, en vervolgens verspreid worden op het internet alsof het feit is.

Ik heb besloten het risico niet te nemen. Het lijkt me nog de veiligste optie. Onze medicinale shampoo voor seborroisch eczeem bevat geen sls/sles.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *