Geplaatst op 1 reactie

Alles over een jeukende hoofdhuid, de oorzaken en wat je er aan kan doen

Alles over een jeukende hoofdhuid, de oorzaken en wat je er aan kan doen

Een jeukende hoofdhuid is erg vervelend. Wanneer je constant je huid open krabt omdat je zo’n jeuk hebt, dan is er misschien meer aan de hand dan alleen een droge huid.  De behandeling van de jeuk  hangt uiteraard af van de oorzaak. Een aantal veel voorkomende oorzaken zijn;

Schimmels en Gist:

Seborroisch eczeem (en roos:)

Seborroisch eczeem wordt veroorzaakt door een immuunreactie op een veelvoorkomende gist op de huid. Soms is er te veel van deze gist aanwezig op de huid.

Oplossing: Wassen met een medicinale shampoo werkt over het algemeen goed. Heb je al meerdere anti roos shampoos gebruikt en nog steeds jeuk?

Wellicht is het een goed idee om deze shampoo met piroctone olamine uit te proberen. De jeuk zou daarmee binnen een aantal wasbeurten weg moeten zijn. (Samples zijn ook verkrijgbaar)

Ringworm

Ringworm is een schimmel (geen worm) . Ringworm kan overal op het lichaam voor komen, dus ook op de hoofdhuid. Het kan haarverlies veroorzaken in (ronde kale plekken) en het kan enorm jeuken.

Ringworm is erg besmettelijk. Het is verstandig om hiermee naar een huisarts te gaan. Zorg in ieder geval wel dat je geen handdoeken en kussens etc met anderen deelt.

Hoofdluis

Bij hoofdluis denk je aan schoolgaande kinderen, maar eigenlijk kan iedereen last krijgen van hoofdluis. Hoofdluis kan je zien zitten. Overigens is het zo dat hoofdluis graag leeft op schoon haar, dus het is geen kwestie van slechte hygiene.

Oplossing: Er zijn speciale anti luis shampoos te koop. Deze werken over het algemeen goed tegen hoofdluis.

Psoriasis

Psoriasis wordt nog steeds slecht begrepen. Het kan jeuk op de hoofdhuid veroorzaken en dit is lastig te behandelen. Een shampoo met salicylzuur kan wellicht helpen.

Als het niet helpt is het verstandig om contact op te nemen met een dermatoloog.

Allergische reactie

Je kan overal allergisch voor zijn, maar haarverf is een belangrijke oorzaak van allergische reacties op de hoofdhuid. Over het algemeen gaat de allergische reactie weer over als hetgeen waar je allergisch voor bent niet meer wordt gebruikt. Als het vaker voorkomt is het verstandig om een allergie test te laten doen.

Zonnebrand

Ook je hoofdhuid kan verbranden in de zon. Wanneer dit zich begint te herstellen kan het gaan jeuken en schilferen.

1 gedachte over “Alles over een jeukende hoofdhuid, de oorzaken en wat je er aan kan doen

  1. […] huisarts te gaan voor “zwaarder geschut“. En lees in de tussentijd ook dit bericht even over een jeukende hoofdhuid, wellicht is seb. eczeem niet het probleem maar is er iets anders aan de hand. (Alles kan […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *