Geplaatst op Geef een reactie

seborroïsch eczeem

seborroïsch eczeem  is een veel voorkomend huidprobleem. Het komt vaak samen voor met andere huidproblemen. Uit recent onderzoek blijkt dat ongeveer een kwart van de mensen met rosacea, ook seborroïsch eczeem hebben. .

Wat is seborroïsch eczeem precies?

Seborroïsch eczeem is een veel voorkomende, chronische inflammatoire huidaandoening, algemeen beperkt tot gebieden waar talg (olie) klieren zitten.  De aandoening is niet schadelijk of besmettelijk, maar het kan ongemakkelijk zijn. Er wordt geschat dat tot een op de 20 mensen deze aandoening heeft. Soms is het inactief en dan vlamt het weer op.

Wat zijn de tekenen en symptomen?

Schilferigheid en roodheid zijn de twee dominante kenmerken van seborroïsch eczeem. De schilfers kunnen poedervormig lijken of het kunnen vettige, wat dikkere schilfers zijn. Ze kunnen voorkomen in het gezicht, de hoofdhuid, in de gehoorgang, achter de oren, maar ook op  andere delen van het lichaam. Seborroïsch eczeem  kan een  brandend gevoel geven, het kan ook extreem jeuken (!).  De meest voorkomende plaatsen op het gezicht zijn de groeven rond de neus, het voorhoofd, de binnenste wenkbrauwen en de uitwendige gehoorgang. (De bovenste oogleden en ooglidranden kan ook) .

Wat zijn de oorzaken seborroïsch eczeem? Alhoewel de oorzaak onbekend is, kunnen verscheidene factoren een rol spelen bij de ontwikkeling seborroïsch eczeem : afwijking van de talgklieren en haarfollikels, een gist , stress, verandering van seizoenen (uitbraken lijken erger in de winter) en vermoeidheid.

 

De meest waarschijnlijke oorzaken:

  • A gist (schimmel)  die malassezia heet. Het zit in de sebum op de huid.
  • Een ontstekingsreactie gerelateerd aan psoriasis
  • Het seizoen, het lijkt erger in de winter en het vroege voorjaar

Het is niet besmettelijk en het is geen teken van slechte persoonlijke hygiëne. seborroïsch eczeem heeft geen invloed op je algemene gezondheid

Hoe wordt seborroïsch eczeem behandeld? Er is geen “geneesmiddel” voor seborroïsch eczeem , maar therapieën zijn  beschikbaar om de symptomen onder controle te houden. De behandeling hangt af van het huidtype, de ernst van de aandoening en het deel van je lichaam waar het zich voordoet. Bij behandeling op het gezicht en het lichaam kunnen medicijnen zoals antischimmel- en steroïde preparaten helpen. Wees voorzichtig met het gebruik van topische steroïden in het gezicht, dit wordt geassocieerd met rosacea-achtige symptomen. Deze aandoening staat bekend als steroïde-geïnduceerde rosacea. Behandeling van seborroïsch eczeem  van de hoofdhuid gebeurt vaak met  medicinale antiroosshampoos.

Wanneer moet je ermee naar de dokter gaan?

Wanneer

  • Wanneer je er zoveel last van hebt, lichamelijk of psychisch dat het het dagelijks leven in de weg zit
  • Wanneer je je er voor schaamt
  • Wanneer je denkt dat de huid geinfecteerd is
  • Wanneer je hebt geprobeerd de symptomen onder controle te krijgen, maar dat is niet gelukt.

Een aantal factoren verhogen het risico op het ontwikkelen van seborroïsch eczeem , waaronder : • neurologische en psychiatrische aandoeningen , zoals de ziekte van Parkinson en depressie • Een verzwakt immuunsysteem , zoals gezien bij transplantatiepatiënten en mensen met HIV / AIDS , alcoholische pancreatitis en sommige vormen van kanker • congestief hartfalen • endocriene ziekte die leidt tot zwaarlijvigheid , zoals diabetes • Sommige medicijnen • Krabben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *