Geplaatst op Geef een reactie

De Argireline controverse, is het nou gevaarlijk of niet. En werkt het?

Ik heb op rosacea-info.nl een aantal artikelen gepubliceerd over botox, en het feit dat botox een moeilijk te behandelen vorm van rosacea kan verminderen. Botox is natuurlijk vooral om rimpels te bestrijden. Dat het ook kan helpen bij rosacea is mooi meegenomen,

Nou ja, de symptomen dan. Botox doet dat, door de signalen die de zenuwen doorgeven te blokkeren. Daarom kan je de spieren minder bewegen. En worden rimpels minder. Het zet ook een rem op het overactieve reacties die het gezicht heeft op allerlei invloeden van binnen en buitenaf, waardoor de rosacea tijdelijk verminderd. Dat is in ieder geval de theorie en uit voor en na foto’s blijkt dat het ook werkt.

Dit is wel een hele simpele uitleg, maar in feite is dat de bottem line.

Ik vind botox nogal wat. Het lijkt me een hele stap om zoiets te laten doen. Daarom heb ik mijn oog laten vallen op argireline. Argireline is een cosmetica ingredient dat ook wel botox in een potje genoemd wordt. En dan is de drempel natuurlijk een stuk lager.

Even wat smeren en hup. Geen injecties en geen gedoe. Het is niet uitgeprobeerd bij rosacea voor zover ik weet, maar natuurlijk wel voor rimpels.

Interessant genoeg dus om uit te zoeken

Wat Argireline precies is

Wat het precies doet

Of het werkt en waartegen

Of het veilig is

Wat is Argireline.:

Het heet ook acetyl hexapeptide-8 of Acetyl Hexapeptide 3 en is een door de mens gemaakte peptide. Het is ontwikkeld in een laboratorium dus.

Het wordt gemaakt door Lipotec in Spanje

Wat het doet:

Het bedrijf dat het verkoopt heet Lipotec en zit in Spanje. Het is gewoon een verkorte streng van botulinetoxine , beter bekend als Botox . Bij lokale toepassing , onderdrukt het vermogen  om neurotransmitters ( chemische stoffen die de cellen in je lichaam te laten communiceren met elkaar ) in het  stukje huid vrij te geven, zodat spieren ontspannen blijven . Daarbij vermindert je kans op het ontwikkelen van rimpels en expressie lijnen . Daarom wordt Argireline toegevoegd aan  cosmetische producten die zijn ontworpen met de bedoeling  tekenen van veroudering te verminderen , waaronder huidcrèmes , lotions , anti – aging behandelingen , oog crèmes en concealers .

Is het veilig?

Als je dit zo leest, dan vraag je je misschien af het het wel een goed idee is om met neurotransmitters te gaan rotzooien, zeker als je dat thuis doet voor een half donkere spiegel. Vlak voordat je naar je werk moet.

Legitieme vraag dat,

ik vroeg het me ook af.

Wat ik daarover heb kunnen vinden:

In een onderzoek uit 2002 (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18498523)

werd beschreven dat

  • het weinig kans op irritatie geeft
  • Het niet giftig is als je het binnen krijgt.
  • Dat het minder effectief is als botox maar wel werkt

In dit onderzoek (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25497319)

Is vastgesteld dat het wel degelijk in de huid komt, maar dat het wel uitmaakt hoe de creme is samengesteld. Hoe meer water hoe beter. Teveel olie in de creme en het werkt minder goed.

Ander onderzoek toont aan dat het niet tot in de onderste huidlaag komt. Maar dat heeft klaarblijkelijk geen negatief gevolg op de effectiviteit.

Het is namelijk ook effectief bij

blepharospasme

. Een structureel trillend ooglid. Hierbij werd de Argiriline niet alleen gebruikt, maar in combinatie met botox. Door de topische toevoeging duurde het langer voordat de botox was uitgewerkt.

(http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23607739) Het effect op rimpels is ook positief. In een chinees onderzoek werd vastgesteld dat rimpels na een week of 4-6 minder diep waren.

We kunnen dus vaststellen dat het werkt. Een creme zorgt er voor dat het diep genoeg in de huid komt om iets te kunnen doen.

Maar is het ook veilig?

Omdat het zo goed werkt en daarom waarschijnlijk langdurig gebruikt zal worden is het belangrijk om te weten of Argireline gevaarlijk is.

En daar lopen we tegen een probleem aan. We weten het niet. Er is maar 1 onderzoek gedaan naar de giftigheid van dit ingredient. ) En dat is niet genoeg om conclusies te kunnen trekken. Volgens Lipotec is het veilig (MSDS). Alle onderzoeken die zij hebben gedaan zijn bij max 10% geweest. Het is dus niet verstandig om meer dan 10% te gebruiken.

Op het internet gaan verhalen rond van mensen die het gebruikt hebben en waarbij de huid is gaan hangen (naar eigen zeggen). Wat een beetje vreemd is, omdat de sterkere variant Botox na de injecties op een gegeven moment volledig uitgewerkt is en daarna geen histologische veranderingen laten zien.

Neemt niet weg dat het niet echt een lekker idee is, dat op een dag je wakker kan worden met een afzakkende huid. Daarvoor smeer je natuurlijk niet. De kans is klein maar niet uitgesloten, simpelweg omdat langdurig gebruik niet onderzocht is.

Ik ben er voorzichtig mee en hou het eerst maar even bij mijn vitamine CE B5 en ferulazuur serum en filler.

Wil je het toch gebruiken zorg er dan in ieder geval voor dat je het alleen op de probleem gebieden smeert, en een creme gebruikt waar niet meer dan 10% argireline in zit, totdat iemand nou definitief heeft uitgezocht hoe het zit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *