Geplaatst op Geef een reactie

Effecten van hormonen op de huid

Veel mensen associëren hormonale schommelingen met vrouwen en tieners, maar deze chemische boodschappers gaan op en neer in alle geledingen van het leven – mannelijk en vrouwelijk, evenals jong en oud.


T3 en T4

De schildklier maakt deel uit van het endocriene systeem, dat bestaat uit klieren die hormonen produceren, opslaan en vrijgeven in de bloedbaan, zodat de hormonen de lichaamscellen kunnen bereiken. Deze klier gebruikt het jodium in voedingsmiddelen om twee belangrijke hormonen te produceren, triiodothyronine (T3) en thyroxine (T4). Deze twee hormonen beïnvloeden de stofwisseling, temperatuur, bloed, hart en zenuwstelsel van het lichaam, die een effect op de huid kunnen hebben.

Effecten op de huid. Gewoonlijk zal een arts, wanneer dit hormoon is uitgeschakeld, een medicijn voorschrijven dat zal proberen het niveau weer normaal te maken.1 Te weinig schildklierhormonen kunnen ervoor zorgen dat de huid droger, koeler, bleek en broos wordt. Er is ook een huidaandoening met de naam carotenemie die ervoor zorgt dat de huid geler van kleur wordt. Wanneer een persoon een droge huid heeft, worden ze gevoeliger voor ontstekingen en eczeem. Te veel schildklierhormoon kan leiden tot een warme, vochtige en soms huiduitslag. Sommige meer extreme gevallen van hyperthyroid kunnen de ziekte van Graves hebben, die vitiligo kan veroorzaken, een aandoening die wordt gekenmerkt door onregelmatig gevormde witte vlekken op de huid als gevolg van de vernietiging van pigmentcellen.


oestrogeen

Oestrogeen is een ander hormoon dat de huid op verschillende manieren kan beïnvloeden wanneer de niveaus worden gevarieerd. Oestrogeen wordt van nature geproduceerd in het lichaam van zowel mannen als vrouwen. De belangrijkste rol in het lichaam is om het voortplantingssysteem te helpen beheren, de huid te helpen genezen van kneuzingen

en de botten te beschermen.

Effecten op de huid. Naarmate het lichaam ouder wordt, neemt de hoeveelheid oestrogeen af ​​en kan de huid kwetsbaarder, droog en los worden. Verlies van oestrogeen is een belangrijke oorzaak van slappe, droge huid bij vrouwen boven de 40. Wanneer oestrogeenspiegels aan de hoge kant van het spectrum zijn, kan melasma (het meest voorkomend bij zwangere vrouwen) optreden of zelfs premenstruele symptomen veroorzaken. Als het oestrogeen van een persoon niet op een normale manier wordt gemetaboliseerd, kan dit leiden tot verschillende soorten kanker, waaronder borstkanker. Oestrogeen kan ook subhormonen signaleren om overgroei van weefsel te veroorzaken dat endometriose veroorzaakt. Deze ziekte treft tot 10% van de vrouwen, wat pijnlijke en zware menstruatiecycli en problemen met onvruchtbaarheid kan veroorzaken.2 Endometriose kan bijwerkingen in de huid veroorzaken, waaronder meer olie en gemakkelijk hypergepigmenteerde aandoeningen.


testosteron

Testosteron is een hormoon dat verantwoordelijk is voor veel van de fysieke kenmerken die specifiek zijn voor volwassen mannen. Het is een van de belangrijkste androgene hormonen en speelt een belangrijke rol bij de voortplanting en het behoud van bot- en spierkracht. Het is ook een hormoon dat aanwezig is bij vrouwen, maar voornamelijk op veel lagere niveaus. Testosteron kan de huid op veel manieren beïnvloeden, zowel voor mannen als voor vrouwen.

Effecten op de huid. Voor mannen kan het helpen om het weefsel rond de dermale en epidermale lagen te verdikken. De dikkere weefsels kunnen meer collageenproductie en meer elasticiteit bevorderen. Uiteraard helpt het bij het opbouwen van grotere spieren. Mannen hebben ook de neiging om grotere poriën te hebben dan vrouwen, omdat testosteron de talgklieren motiveert om meer talg te produceren, waardoor de huid soepel wordt. Te veel testosteron bij mannen kan leiden tot acne. Het testosteronhormoon bij mannen bevordert ook de haargroei over het hele lichaam, vooral in het gezicht. Het haar biedt een bescherming voor de huid. Wanneer er zowel haargroei als normale talgklieren voor een man zijn, zijn er ook minder rimpels. Mannen ervaren daarentegen haaruitval wanneer de testosteronniveaus laag zijn.3

Vrouwen kunnen ook problemen hebben met testosteron en moeten die niveaus laten controleren. Wanneer testosteron te laag is, verliest de huid elasticiteit, wordt de tonus en wordt het droger, terwijl hoge niveaus ervoor kunnen zorgen dat de talgklieren talg te veel produceren en leiden tot cystische acne. De huid kan van nature gevoeliger worden. Verhoogde niveaus van testosteron bij vrouwen kunnen ook leiden tot meer gezichtshaar. Dit is vrij duidelijk wanneer het lichaam af en toe testosteron produceert waardoor een vrouw Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) heeft. Wanneer een cliënt dit heeft, zijn typische behandelingen voor haarverwijdering en acne niet effectief totdat een arts de niveaus onder controle kan krijgen, omdat de symptomen zullen voortduren totdat dat gebeurt.


cortisol

Cortisol is een hormoon dat het meest wordt toegeschreven aan gewichtstoename wanneer stressniveaus hoog zijn. Het kan ook een effect hebben op de huid – als stress

niveaus stijgen, kunnen stijgende cortisolspiegels acne veroorzaken en zelfs voortijdige veroudering.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *